Technieken met Stenboden kralen


* Groenlands Kralenwerk * Borduren * Kraal-O-Kaart *

Basistechnieken Groenlands Kralenwerk

Algemene inleiding tot het kralennaaien

Leest u deze inleiding goed door, alvorens met het kralennaaien te beginnen.

Benodigdheden:

 • 1 kralennaald (bijv. een big eye kort)
 • sterk garen (aalon 40/3 of saba 50)
 • Stenboden kralen.

Neem een draad en maak op 10 cm van het eind een knoopje. Het losse eind wordt later in de kralen weggewerkt. Belangrijk is dat u altijd dezelfde kant op werkt. Als uw oude draad op is, hecht dan eerst een nieuwe draad aan door al eerder genaaide kralen. Daarbij dient u erop te letten dat deze draad in dezelfde kraal uitkomt als uw oude draad. Werk nu deze oude draad weg in de kralen. Het meest praktische bij de kralennaaiwerk is het werk vast te houden tussen uw duim en wijsvinger.

1. Regel voor het maken van poppenkleding, ballen, eieren, klokken enz.

Rijg 8 kralen op de draad. Haal de draad nog een keer door de eerste kraal zodat een ring ontstaat (fig.. 1). Rijg 5 kralen op de draad. Sla 1 kraal over en haal de draad door de volgende kraal (fig. 2). Herhalen tot de toer klaar is. Een toer is klaar als u weer door uw beginkraal (de vetgedrukte kraal) rijgt (fig. 3). Werk altijd dezelfde kant op. Belangrijk: na de toer naait u altijd twee kralen verder (tenzij het patroon anders vermeldt) voordat u aan de volgende toer begint (fig. 4). Omdat de een losser of strakker werkt dan de ander, dient u uw werk regelmatig om de vorm (bijv. een klok) te plaatsen om er zeker van te zijn dat het past. Voor alle patronen geldt: niet te strak werken tenzij het patroon anders vermeldt.

2. Regel voor het maken van kleedjes, lopers, stropdassen enz.

Rijg 16 kralen op de draad (fig. 5). Naai terug door de 8e kraal vanaf de naald waardoor een rondje ontstaat (fig. 6). Rijg 3 kralen op de draad, sla 3 kralen over en naai door de volgende kraal (fig. 7). Herhaal dit tot het eind van de rij. Aan het eind van de rij worden er 4 kralen opgeregen, het werk gekeerd en wordt er door de middelste kraal geregen van de vorige toer (fig. 8).


Borduren met Stenboden kralen

borduren
Voor het borduren met Stenboden kralen heeft u nodig:een kralennaald, stevig garen (bijv. Saba 50), stramien 44/100, Stenboden kralen en een telpatroon. Elk kruissteekpatroon met hele kruissteken is in principe geschikt.

Voor u begint is het goed twee dingen te bedenken: Een mooi resultaat krijgt u alleen met de originele Stenboden kralen en het juiste stramien.

Voor de afmeting van het stramien neemt u niet de maten die bij het patroon staan vermeld, maar telt u het aantal vakjes van het kruissteekpatroon. Vervolgens neemt u nog een ruime marge om het werkstuk heen.

De techniek van het borduren is heel eenvoudig, zie de tekening. U steekt de naald van onder naar boven door een kruispunt van de dubbele stramiendraad, rijgt een kraal van de kleur volgens het patroon op, steekt dan schuin in het ertegenover gelegen kruispunt weer door het stramien. Nu gaat u naar het recht daaronder gelegen kruispunt en steekt hierdoor weer naar boven. Zo werkt u regel voor regel het telpatroon af. U werkt dus steeds met dezelfde draad en wisselt alleen de kleur van de kralen. Wanneer de draad op is, hecht u af en neemt u een nieuw stuk. Het maakt niet veel uit of u bovenaan of onderaan het patroon begint en of u van links naar rechts of andersom werkt. Kies gewoon de manier die u zelf het prettigst vindt.

Eventuele contourlijnen maakt u van bijv. breigaren. Trek dit niet te strak aan, anders verdwijnt het tussen de kralen.

Enkele tips:

 • Begin met een klein, eenvoudig werkstukje.
 • Neem vooral in het begin een telpatroon met niet al te veel kleuren (bijv. maximaal 10). U werkt immers regel voor regel en niet per kleur.
 • Om dezelfde reden doet u er verstandig aan te zorgen dat u alle kleuren kralen in huis heeft wanneer u begint. U kunt niet zomaar een kleur overslaan en deze later tussenvoegen.
 • Wanneer u een werkstuk in bijv. een gekleurde passepartoutkaart verwerkt, plak dan een stukje wit papier of stof achter het stramien. Zo voorkomt u dat de kleur van de kaart door het stramien zichtbaar is.
 • Hang of leg uw werkstuk niet in de zon, sommige kleuren kralen kunnen op den duur verbleken.
 • Ook bij Stenboden kralen komen per geproduceerde partij soms kleurverschillen voor. Koop de benodigde kralen voor een werkstuk dus liefst in één keer.
 • Bewaar de kralen die u overhoudt, ook al zijn het er maar een paar. Sommige kleine werkstukjes voor bijv. een kaart maakt u al met heel weinig kraaltjes.

Waarom juist Stenboden kralen?

 • Stenboden kralen geven in combinatie met het juiste stramien het mooiste resultaat.
 • Stenboden kralen zijn verkrijgbaar in 100 kleuren van dezelfde maat.
 • Stenboden kralen hebben een constante hoge kwaliteit met weinig uitval.
 • Stenboden kralen hebben een extra groot gat voor makkelijk doorsteken met de naald.
 • Stenboden kralen herkent u aan de zwarte kopkaart met Stenboden logo en kleurnummer en aan de speciale afbeelding op het zakje.Werkbeschrijving Kraal-O-Kaart

Het patroon dat op de kaart is afgedrukt is ontworpen op de maat van de Stenboden kralen.Voor een mooi en goed resltaat is het dus belangrijk hiervoor ook de originele Stenboden kralen te gebruiken.

Er wordt gewerkt in een halve kruissteek, de richting waarin de halve kruissteek moet lopen is op de kaart aangegeven met een schuin lijntje.

Begin met de kaart op een zachte niet te dunne ondergrond te leggen. Nu alle puntjes die op de kaart staan doorprikken, dit kan met een hele fijne prikpen of een knopspeld.

kraal-o-kaart

Voor u begint te werken is het belangrijk te weten dat u regel voor regel moet maken. U werkt immers met dezelfde draad, alleen de kleuren van de kralen wisselen.

Neem nu de draad en naald en begin boven of onderaan het patroon, steek aan de linkerkant linksonder van het buitenste schuine lijntje van achteren naar voren door het prikgaatje. Laat een stukje draad aan de achterkant hangen zodat u dat later af kunt hechten. Neem nu de kleur kraal die aangegeven is op het bijgeleverde kleurenpatroon. Rijg de kraal aan en ga schuin rechts omhoog (met de schuine getekende lijn mee) en steek door het prikgaatje naar de achterkant. Ga nu recht naar beneden en steek door het prikgaatje weer naar de voorkant, rijg nu weer de kleur kraal volgens schema aan en schuin rechts omhoog door het prikgaatje weer naar de achterkant en ga verder zoals hierboven beschreven.

Als het geheel af is, de draden aan de achterkant afhechten. Plak nu de bijgeleverde binnenkaart aan de achterkant van het werk. Plak aan de voorkant een stickertje met bijv. prettige feestdagen onder aan de kaart.

Ontwerp en uitvoering: Hanny ten Dolle