Boek 1 Boek 2 Boek 3 Boek 4
Boek 5 Boek 6 Boek 7 Boek 8
klik hier voor meer plaatjesEen hobby met eindeloze mogelijkheden.


Op deze pagina:

Wat is Groenlands Kralenwerk ?

Hoe werkt het ?

Wat heb je er voor nodig ?

Waarom juist Stenboden kralen ?Wat is Groenlands Kralenwerk ?

Groenlands Kralenwerk is, zoals de naam reeds doet vermoeden, ontstaan in Groenland, naar men zegt reeds eeuwen geleden. Van daaruit is het door de Denen overgebracht naar Noord Europa, waar het als een soort volkskunst van generatie op generatie werd doorgegeven.

In de jaren zeventig werd het kralenwerk nieuw leven ingeblazen door de Deense firma Stenboden, die een uitgebreide serie nieuwe ontwerpen onder de aandacht van een groot publiek wist te brengen. Door het toepassen van moderne materialen in steeds nieuwe ontwerpen groeide het aloude kralenwerk in enkele jaren uit tot een eigentijdse hobby met vele kreatieve mogelijkheden.

Vandaag de dag wordt deze hobby door talloze mensen in Denemarken, maar ook in Canada, Duitsland, Engeland en Nederland uiterst enthousiast bedreven. Door de verscheidenheid aan ontwerpen, waarvan er steeds weer nieuwe bijkomen, raakt men op deze hobby nooit uitgekeken. Door de verrassende vormen en de schitterende kleuren waarin de werkstukken worden uitgevoerd oogsten deze alom bewondering en zijn ze zeer geschikt als geschenk bij allerlei verschillende gelegenheden.

Voor nog meer variatie kan men de kleuren van de ontwerpen naar eigen smaak veranderen en de wat meer ervaren beoefenaars van het Groenlands Kralenwerk kunnen natuurlijk hun eigen ideeën omzetten in een origineel patroon!Hoe werkt het ?

Nu wat meer concrete informatie over het Groenlands Kralenwerk. De kern van deze hobby wordt gevormd door enkele relatief eenvoudige basistechnieken die in korte tijd door vrijwel iedereen aan te leren zijn. Verschillende ontwerpers hebben met deze basistechnieken en de grote verscheidenheid aan kleuren van de Stenboden kralen een uitgebreide kollektie patronen ontworpen die in boekvorm worden uitgebracht.

Elk boekje bevat een aantal patronen (minimaal drie, tot ca. acht of negen stuks) met een gezamenlijk thema (bijv. kerst, pasen, winter enz.) die elk apart gemaakt kunnen worden. Elk patroon wordt zeer duidelijk beschreven en er staat precies bij welke materialen benodigd zijn, met de exacte hoeveelheden. Men kan dus één, meerdere of alle modellen uit een boekje maken. Ook is het altijd mogelijk een ontwerp qua kleurstelling aan de eigen smaak aan te passen.

Op de voorkant van elk boekje staat een duidelijke kleurenfoto van alle erin beschreven modellen en in elk boekje worden de basistechnieken beschreven, aangevuld met tekeningen. Er zijn kleine, eenvoudige patronen voor wie net begint en wat uitgebreidere voor wie wat meer ervaring heeft opgedaan.

Die relatieve eenvoud is overigens aan het eindresultaat niet af te zien, dat is door de prachtige kleuren en de fraaie schittering van de Stenboden kralen nog veel mooier dan op de foto's.Wat heb je er voor nodig ?

Over de benodigdheden voor het Groenlands Kralenwerk kunnen we kort zijn; afgezien van de driedimensionale vormen die voor sommige modellen gebruikt worden (klok, ster, popje e.d.) gebruikt men slechts een kralennaald en sterk garen.

En dan natuurlijk de Stenboden kralen. Dit is een uitgelezen kollektie kwaliteits-glaskralen met een extra groot gat om de draad verschillende malen doorheen te kunnen halen. De kollektie omvat meer dan honderd verschillende kleuren in één maat en in twee prijsklassen.

De kralen worden geleverd in kleinverpakkingen van 40 gram of van 15 gram. Bij elk patroon staat precies aangegeven hoeveel gram kralen van elke kleur nodig zijn. Dezelfde kleuren komen steeds in verschillende patronen terug.Waarom juist Stenboden kralen ?

Het is zeer belangrijk altijd uitsluitend de originele Stenboden kralen te gebruiken. De ontwerpen zijn op deze kralen gebaseerd en het gebruik van andere kralen dan de originele leidt onvermijdelijk tot teleurstelling!

U kunt de originele Stenboden kralen heel gemakkelijk herkennen aan het speciale logo op het zakje en aan de zwarte kopkaart waarop het kleurnummer staat.


Boek 9 Boek 10 Boek 11 Boek 12
Boek 13 Boek 14 Boek 15 Boek 16
klik hier voor meer plaatjes


Groenlands Kralenwerk: een hobby met eindeloze mogelijkheden!